Pentru inscrieri, SUNATI LA: +40734 327 618

  • Acasa

    Cursuri Dezvoltare Personala personalizate pentru toate categoriile de varsta
    Meditatii cu personal dedicat
    Nu doar matematica ci si structurarea gandirii
  • Cursuri

    Dezvoltare personala
    Meditatii Matematica
    De ce acest proiect?
  • Impresii Parinti si Elevi

    Aici vei regasi cateva dintre impresiile elevilor si parintilor care au colaborat cu noi.
  • Despre Noi

    Te invitam sa ne cunosti!

Arhimede din Siracusa- cel mai mare matematician al Antichitatii

287 – 212 I.Cr

Arhimede s-a nascut la Siracusa,fiind fiul astronomului Phidias. A vizitat Egiptul unde se presupune ca a inventat surubul arhimedic , folosit pana de curand, pentru a ridica apa Nilului pentru irigatii. L-a vizitat probabil pe Euclid la Alexandria;coresponda fara indoiala cu matematicienii din Alexandria.
Marele sau talent matematic a fost multilateral.
L-a folosit si in scopuri practice, construind masinarii de razboi gigantice, bazate pe “legea parghiei” enuntata de el, care puteau azvarli asupra inamicilor pietroaie uriase.
Masinariile au fost folosite cu succes cand romanii au asediat Siracusa in 212 I. Cr.El a folosit chiar si geometria reflectiei optice pentru a focaliza razele soarelui asupra flotei romane invadatoare, incendiind corabiile.
Cartile ramase de la el (doar sub forma de copii ulterioare) sunt Despre echilibrele planurilor, Cvadratura parabolei, Despre sfera si cilindru, Despre spirale, Despre conoizi si sferoizi, Despre plutirea corpurilor,Masurarea cercului si Clepsidra,precum si Metoda,descoperita in 1906 de Johan Heiberg.

Arhimede a fost cel mai mare matematician al Antichitatii. El a avut contributii importante in geometrie, s-a aflat in avangarda aplicarii matematicii la lumea naturala si a fost inginer desavarsit.Dar el va ramane mereu in amintirea matematicienilor pentru  lucrarea sa despre cercuri, sfere si cilindri, pe care acum o asociem cu numarul pi aproximativ egal cu 3,14159. Desigur grecii nu lucrau direct cu numarul pi ei il reprezentau geometric ca raportul dintre circumferinta cercului si diametrul sau.
Culturile mai vechi intelesesera ca circumferinta cercului este intotdeauna acelasi multiplu al diametrului sau si ca acest multiplu este aproximativ 3, poate putin mai mare. Babilonienii foloseau 3 1/8. Dar Arhimede a mers mult mai departe; rezultatele sale erau insotite de demonstratii riguroase, in spiritul lui Eudoxiu.
Din cate stiau grecii, raportul dintre lungimea cercului si diametrul sau putea fi irational.Stim acum ca asa este , dar demonstratia a fost data abia in 1770 de Johann Heinrich Lambert.(Valoarea de 3 1/7, predata in scoli,e convenabila,dar aproximativa).Din moment ce Arhimede nu a reusit sa demonstreze ca pi e rational, el a trebuit sa accepte ca s-ar putea sa nu fie.
Geometria greaca opera cel mai bine cu poligoane – figuri alcatuite din linii drepte. Dar cercul este curb,asa incat Arhimede l-a studiat folosind poligoane care sa-l aproximeze. Pentru a estima valoarea lui pi,el a comparat perimetrul cercului cu perimetrele a doua serii de poligoane:o seria situata in interiorul cercului,iar cealalta in exterior. Perimetrele poligoanelor din interiorul cercului trebuie sa fie mai mici decat cercul,in timp ce perimetrele celor din exterior trebuie sa fie mai mari.Pentru a usura calculele, Arhimede si-a trasat poligoanele sectionand repetat unghiurile unui hexagon regulat (poligon cu sase laturi) si obtinand astfel poligoane regulate cu 12,24,48 de laturi etc.
S-a oprit la cel cu 96 de laturi. Calculele sale au demonstrat ca 3 10/71<pi<3 1/7; Adica pi se situeaza undeva intre 3,1408 si 3,1429, conform notatiei zecimale actuale.
Studiile lui Arhimede asupra sferei prezinta un interes deosebit,deoarece cunoastem atat demonstratia sa riguroasa,cat si calea prin care a descoperit-o categoric neriguroasa. Demonstratia apare in cartea sa Despre sfera si cilindru.

Daca ti-a placut acest articol, daca doresti sa afli mai multe despre cursurile de dezvoltare personala si meditatii la matematica , cum te pot ajuta si de ce sunt utile , astept un mesaj pe email.:contact@meditatii.eu.
Inscrie-te la newsletter, vei primi informatii utile si oferte speciale, dedicate numai celor care se aboneaza.

 

„Citat din: Imblanzirea Infinitului de Ian Stewart”

 

Comments

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Cu Matematica Pas cu Pas invatatul devine mai usor. Scopul nostru este sa ajutam elevii sa isi dezvolte la maximum potentialul, sa le aratam o directie clara spre care sa se indrepte, sa ii incurajam, pregatim si supraveghem, sa cladim relatii sincere cu acestia.
Pe site-ul Matematica Pas cu Pas vor fi in curand disponibile materiale gratuite structurate pe grupe de varste .