Pentru inscrieri, SUNATI LA: +40734 327 618

  • Acasa

    Cursuri Dezvoltare Personala personalizate pentru toate categoriile de varsta
    Meditatii cu personal dedicat
    Nu doar matematica ci si structurarea gandirii
  • Cursuri

    Dezvoltare personala
    Meditatii Matematica
    De ce acest proiect?
  • Impresii Parinti si Elevi

    Aici vei regasi cateva dintre impresiile elevilor si parintilor care au colaborat cu noi.
  • Despre Noi

    Te invitam sa ne cunosti!

Aryabhata, Bahmaguta, Mahavira si Bhaskara – principalii matematicieni indieni

Principalii matematicieni indieni au fost Aryabhata (nascut in 476 D.Cr), Brahmagupta (nascut in 598 d.Cr), Mahavira (secolul IX) si Bhaskara (nascut in 1114). De fapt, ei ar trebui numiti astronomi, deoarece matematica era considerata pe atunci o tehnica astronomica. Matematica,atata cata exista,aparea in texte de astronomie, nu era privita ca un domeniu de sine statator.

Aryabhata  spune ca a scris cartea sa Aryabhatiya la varsta de 23 ani.Desi scurta, sectiunea de matematica a cartii este consistenta:un sistem alfabetic al numeralelor, reguli de aritmetica, metode de rezolvare a ecuatiilor liniare sau patratice, trigonometrie (inclusiv functia sinus si “sinusul invers”).
Exista de asemenea o excelenta pentru numarul pi:3.1416.

       Brahmagupta este autorul a doua carti: Brahma Sputa Siddhanta si Khanda Khadyaka.Prima e cea mai importanta; este un text de astonomie cu mai multe sectiouni de matematica, cu aritmetica si echivalentul verbal al algebrei elementare.A doua carte include o metoda remarcabila pentru tabelele de interpolare a functiei sinus – aflarea sinusului unui unghi folosind sinusurile unui unghi mai mare si unuia mai mic.

       Mahavira era jainist si a introdus multa matematica jainista in cartea sa Ganita Sara Samgraha. Aceasta include mare parte din continutul cartilor lui Aryabhata si Brahmagupta, dar merge mult mai departe si e mai complexa.
Ea cuprinde fractii, permutari si combinatii, solutia ecuatiilor patratice, triunghiurile lui Pitagora si o incercare de a afla aria si perimetrul elipsei.

       Bhaskara (numit “dascalul”) a scris trei lucrari importante:Lilavati, Bijaganita si Siddhanta Siromani. Conform marturiei lui Fyzi, poetul de curte al imparatului mogul Akbar, Lilavati era numele fiicei lui Bhaskara.El a cercetat horoscopul fetei,stabilind perioada cea mai propice pentru nunta ei.
Si-a pus in scena previziunea asezand intr-un vas cu apa o cupa in care era un orificiu,astfel incat aceasta sa se scufunde la sosirea momentului de bun augur.
Lilavati insa s-a aplecat peste vas, iar o perla din rochia ei a cazut in cupa, astupand orificiul.cupa nu s-a scufundat, iar astfel Livanti nu s-a mai putut casatori niciodata.Ca s-o consoleze Bhaskara a scris o carte de matematica pentru ea.Legenda nu ne spune ce parerea a avut Lilavati.
Lilavati contine idei subtile de aritmetica, inclusiv criteriul de divizibilitate cu 9, conform caruia numerele divizibile cu 9 sunt numerele ale caror cifre adunate ne dau un numar divizibil cu 9.Contine reguli similare pentru divizibilitatea cu 3,5,7 si 11.E lamurit rolul lui zero ca numar de sine statator.Bijaganita se ocupa de rezolvarea ecuatiilor.Siddhanta Siromani se ocupa de trigonometrie:tabele pentru sinus si diverse relatii trigonometrice.Renumele lui Bhaskara a fost atat de mare, incat lucrarile lui continuau sa fie copiate chiar si pe la 1800.

Sistemul indian

Sistemul indian a inceput sa se raspandeasca in lumea araba inca inainte sa se fi dezvoltat complet in tara de origine.Invatatul Severus Sebokht vorbeste despre folosirea sa in Siria in 662:”N-am sa pomenesc nimic despre stiinta indienilor, despre descoperirile lor subtile in astronomie si despre pretioasele lor metode de calcul.Vreau numai sa spun ca acest calcul este facut cu ajutorul a noua semne.”
In 776 un calator din India a aparut la curtea califului si si-a demonstrat maiestria in metoda de calcul “siddhanta” , precum si trigonometrie si astronomie. Referinta pentru metodele de calcul pare sa fi fost Brahma Sphuta Siddhanta lui Brahmagupta, scrisa in 628, dar oricare va fi fost cartea, ea a fost tradusa imediat in araba.
Initial cifrele indiene erau folosite mai ales la invatati; metodele mai vechi au fost folosite in continuare de negustori si in viata de zi cu zi, pana pe la 1000.Dar cartea lui Al – Khwarizmi Despre calculul cu cifre indiene (Ketab fi Isti ‘mal al -Adad al Hindi) din 830 a facut cunoscut faptul ca toate calculele numerice se puteau efectua folosind numai zece cifre.

Daca ti-a placut acest articol, daca doresti sa afli mai multe despre cursurile de dezvoltare personala si meditatii la matematica , cum te pot ajuta si de ce sunt utile , astept un mesaj pe email.:contact@meditatii.eu.
Inscrie-te la newsletter, vei primi informatii utile si oferte speciale, dedicate numai celor care se aboneaza.

„Citat din: Imblanzirea Infinitului de Ian Stewart”

 

Comments

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Cu Matematica Pas cu Pas invatatul devine mai usor. Scopul nostru este sa ajutam elevii sa isi dezvolte la maximum potentialul, sa le aratam o directie clara spre care sa se indrepte, sa ii incurajam, pregatim si supraveghem, sa cladim relatii sincere cu acestia.
Pe site-ul Matematica Pas cu Pas vor fi in curand disponibile materiale gratuite structurate pe grupe de varste .