Pentru inscrieri, SUNATI LA: +40734 327 618

 • Acasa

  Cursuri Dezvoltare Personala personalizate pentru toate categoriile de varsta
  Meditatii cu personal dedicat
  Nu doar matematica ci si structurarea gandirii
 • Cursuri

  Dezvoltare personala
  Meditatii Matematica
  De ce acest proiect?
 • Impresii Parinti si Elevi

  Aici vei regasi cateva dintre impresiile elevilor si parintilor care au colaborat cu noi.
 • Despre Noi

  Te invitam sa ne cunosti!

Cum iti poti ajuta copilul sa depaseasca frica de examene ?

Iata cateva sfaturi despre cum îţi ajuţi copilul să depăşească frica de examene?

Dragul meu părinte, te salut cu drag .Am decis sa scriu acest articol deoarece de cele mai multe ori chiar părintele este un factor de stres pentru copilul care va susţine un examen.
De aceea, prin acest articol încerc să trag un semnal de alarmă părinţilor, dar şi să îi sprijin prin ai indruma cum să procedeze astfel încât să-şi ajute copii să gestioneze stresul examenelor. De multe stresul dinaintea examenelor este principalul vinovat al notelor scăzute chiar dacă copilul este unul care depune eforturi foarte mari în a învăţa, care se străduieste să se ridice la un nivel forte ridicat.

De cate ori nu va-ti intrebat:
„Nu îmi explic cum a luat nota asta mică, ştia totul foarte bine, l-am văzut cu ochii mei cât a învăţat!”

Iar eu va răspund:

„ Perfect adevărat, dar oare  l-aţi văzut şi ce emoţii are? ”

Mulţi dintre parinti recunosc ori ca nu au observat frica copilului, ori că nu au luat în seamă că acestă teamă îi va infuenţa nota la examen, însă toţi rămân surprinşi când le spun că tu părinte drag poţi să îţi ajuţi copilul să depăsească stresul tezelor şi al examenelor.

,,Dragul meu părinte, hai să vedem cum se manifestă stresul tezelor şi al examenelor.

De multe ori copii nu spun că le este frică de examene, ca totul este in regula, ca au repetat  dar emotiile se pot vedea  din comportamentul lor : le transpiră palmele mai abundent, sunt palizi la faţă, au stari de leşin, transpiră mai mult decât in celelalte zile, au mâinile reci, acuză dureri de cap, stări de voma sau simt nevoia sa meargă la toaletă mai des, au impresia ca au uitat tot sau o parte din materia pe care au învătat-o, sunt ferm convinşi ca vor lua o notă mică, lipsa poftei de mâncare cu o zi două inainte de teză, lipsa somnului, coşmaruri ca sunt ironizaţi de colegi ca au luat o notă mică, iar lista poate continua….

Dar să vedem dragul meu părinte cum îl poţi ajuta să depăşească aceste stări negative.

,,Nu îl condiţiona asupra notei”

Aud adesea părinţi care spun: „ Dacă nu vine cu notă mare , nu mai are ce căuta acasă” sau alte astfel de afirmatii. Chiar dacă va lua o notă mai mică decât cea pe care o aştepţi tu, tot copilul tău este.

,, Evită să scoţi în evidenţă efectele negative ale unui posibil esec”

Cel mai probabil, copilul tău ştie deja că îi va iesi o medie mai mică dacă ratează evaluarea , iar acest lucru îl va influenţa negativ şi în viitor.

,,Nu îl lăsa să înveţe pănă la o oră târzie cu o seară înainte de ziua examenului”

Odihna este foarte importanta înaintea unui examen. În momentul în care creierul nu este suficient de odihnit, nu se oxigenează complet şi pot apărea momente de blank (stări în care nu îti mai aduci aminte).

,, Spune-i că este un om  valoros indiferent de rezultat si ca fiecare om are ritmul sau dar cu totii putem ajunge acolo unde ne propunem”

S-a demonstrat stiinţific că atitudinea este cheia succesului. Atunci când ai încredere în forţele proprii şi ştii că poţi depăşii singur un obstacol, nimic nu îţi va sta în cale. Spune-i copilului tău că ai încredere în el că va lua o notă mare la evaluare şi vei vedea rezultatul.

,,Interpretează tu rolul profesorului şi ascultă-l nu criticandu-l”

Ajută-l să  gaseasca solutii cum sa îşi împartă materia pe care o are de învăţat pe mai multe zile.

Sfătuieşte-l să îsi împartă subiectele pe care le are de recapitulat pe mai multe zile pentru a evita să recapituleze toate noţiunile în aceeaşi zi.

Pregăteşte-i un meniu alimentar uşor si amintestei cat de important este consumul de lichide.

Supavegheaza-l şi asigură-te ca nu consumă prea multe alimente cu efect energizant gen Cola, Ciocolată,…

Cu o seară înainte de examen iesiţi la o plimbare în parc, incercati sa faceti activitati recreative care ii fac lui placere.

Oxigenarea creierului este esenţiala în buna funcţionare a acestuia. Şi unde ai putea obţine acest lucru dacă nu la o plimbare in natură, în parc. Astfel copilul tău se va relaxa , iar rezultatul se va vedea în nota de la examen.

Cu o seară înainte de examen oferă-i o ceaşcă cu ceai de tei sau lapte cald îndulcite cu miere.Se cunosc efectele benefice asupra somnului ale ceaiului de tei sau laptelui caldut îndulcit cu o linguriţă de miere. Astfel copilul tău va avea un somn liniştit şi odihnitor, iar a doua zii la examen va fii fresh.

Dragul meu părinte, sper din tot sufletul ca aceste informaţii să-ţi fie utile  si nu uita, copii si familia sunt tot ce avem mai important in viata, hai sa ii ajutam , nu sa ii criticam.

Daca ti-a placut acest articol, daca doresti sa afli mai multe despre  cursurile de dezvoltare personala si meditatii la matematica , cum te pot ajuta si de ce sunt utile , astept un mesaj pe email.:contact@meditatii.eu.

Inscrie-te la newsletter, vei primi informatii utile si oferte speciale, dedicate numai celor care se aboneaza.

Comments

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Cu Matematica Pas cu Pas invatatul devine mai usor. Scopul nostru este sa ajutam elevii sa isi dezvolte la maximum potentialul, sa le aratam o directie clara spre care sa se indrepte, sa ii incurajam, pregatim si supraveghem, sa cladim relatii sincere cu acestia.
Pe site-ul Matematica Pas cu Pas vor fi in curand disponibile materiale gratuite structurate pe grupe de varste .