Pentru inscrieri, SUNATI LA: +40734 327 618

 • Acasa

  Cursuri Dezvoltare Personala personalizate pentru toate categoriile de varsta
  Meditatii cu personal dedicat
  Nu doar matematica ci si structurarea gandirii
 • Cursuri

  Dezvoltare personala
  Meditatii Matematica
  De ce acest proiect?
 • Impresii Parinti si Elevi

  Aici vei regasi cateva dintre impresiile elevilor si parintilor care au colaborat cu noi.
 • Despre Noi

  Te invitam sa ne cunosti!

Geometria coordonatelor in zilele noastre

Geometria coordonatelor in zilele noastre

Coordonatele sunt una dintre acele idei simple care au influentat puternic viata de zi cu zi.Le folosim pretutindeni, de regula fara sa ne dam seama. Practic toata grafica pe calculator foloseste un sistem de coordonate intern, iar geometria care apare pe ecran e determinata algebric. O operatie simpla cum e rotirea unei fotografii digitale cu cateva grade, pentru ca linia orizontului sa fie la orizontala, se bazeaza pe geometria coordonatelor.
Sensul profund al geometriei coordonatelor tine de interconexiunile din matematica.Notiuni ale caror transpuneri fizice par fara legatura intre ele pot fi aspecte diferite aled aceluiasi lucru.
Aparentele pot fi inselatoare. Mare parte din eficacitatea matematicii ca mijloc de a intelege universul provine din capacitatea ei de a adapta ideile, transferandu-le dintr-un domeniu al stiintei in altul.Matematica este esentiala in transferul de tehnologie. Interconexiunile pe care le-am descoperit in ultimii 4000 de ani fac din matematica un domeniu unic si unitar.

La ce i-au ajutat coordonatele

Geometria coordonatelor poate fi folosita pentru suprafete mai complicate decat planul, cum ar fi sfera.Cele mai obisnuite coordonate de pe sfera sunt longitudinea si latitudinea.Astfel cartografierea si folosirea hartilor de navigatie pot fi considerate aplicatii ale geometriei coordonatelor.
Principala problema de navigatie a unui capitan era determinarea latitudinii si longitudinii vasului sau . Aflarea latitudinii e destul de usoara, deoarece unghiul la care se afla Soarele deasupra orizontului depinde de latitudine si poate fi tabelat. Din 1730, instrumentul standard pentru gasirea latitudinii a fost sextantul (pe care acum GPS-ul l-a scos din uz).Acesta a fost inventat de Newton, care insa nu l-a facut public, si in mod independent de matematicianul englez John Hadley si de inventatorul american Thomas Godfrey. Navigatorii folosisera inainte astrolabul, care provenea din Arabia medievala.
Longitudinea este mai greu de aflat.Problema a fost rezolvata in cele din urma prin construirea unui ceas foarte precis, care era potrivit dupa ora locala la inceputul calatoriei. Ora rasaritului si cea a apusului, precum si miscarile Lunii si ale stelelor depind de longitudine, facand astfel posibila determinarea longitudinii prin compararea orei locale cu cea indicata de ceas.Povestea inventarii cronometrului de catre John Harrison, care a rezolvat astfel problema, este relatata in cartea lui Dava Sobel Longitudinea.

La ce ne ajuta coordonatele

Noi contribuim sa folosim coordonatele pentru cartografiere, dar o alta aplicatie obisnuita a geometriei coordonatelor se intalneste la bursa, unde fluctuatiile unor preturi sunt inregistrate sub forma unei curbe. Cantitati uriase de date stiintifice si financiare sunt inregistrate in acest fel.

Daca ti-a placut acest articol, daca doresti sa afli mai multe despre cursurile de dezvoltare personala si meditatii la matematica , cum te pot ajuta si de ce sunt utile , astept un mesaj pe email.:contact@meditatii.eu.
Inscrie-te la newsletter, vei primi informatii utile si oferte speciale, dedicate numai celor care se aboneaza.

„Citat din: Imblanzirea Infinitului de Ian Stewart”

Comments

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Cu Matematica Pas cu Pas invatatul devine mai usor. Scopul nostru este sa ajutam elevii sa isi dezvolte la maximum potentialul, sa le aratam o directie clara spre care sa se indrepte, sa ii incurajam, pregatim si supraveghem, sa cladim relatii sincere cu acestia.
Pe site-ul Matematica Pas cu Pas vor fi in curand disponibile materiale gratuite structurate pe grupe de varste .