Pentru inscrieri, SUNATI LA: +40734 327 618

 • Acasa

  Cursuri Dezvoltare Personala personalizate pentru toate categoriile de varsta
  Meditatii cu personal dedicat
  Nu doar matematica ci si structurarea gandirii
 • Cursuri

  Dezvoltare personala
  Meditatii Matematica
  De ce acest proiect?
 • Impresii Parinti si Elevi

  Aici vei regasi cateva dintre impresiile elevilor si parintilor care au colaborat cu noi.
 • Despre Noi

  Te invitam sa ne cunosti!

Ghidul tău complet pentru a trece cu succes experiența examenului de capacitate! Strategii de învățare și informații utile

Hei, știm că un examen nu e printre cele mai plăcute lucruri din viața cuiva, dar rezultatul lui poate fi! Asta depinde doar de tine și de câteva „trucuri” pe care ți le prezentăm mai jos (doar formăm o echipă, nu?!). Citește-le ori de câte ori simți că ești într-un impas sau vrei o performanță mai bună – sigur te vor ajuta!

E BINE SĂ ȘTII

Toți oamenii pot învăța!

Oamenii se nasc cu dorința și capacitatea de a învăța; toți oamenii pot învăța, toți – deci și tu; cu cât te antrenezi mai mult în învățare, cu atât îți va fi mai ușor: practic, memoria ta devine mai bună și logica ta mai eficientă (să știi că și super-eroii se antrenează).

Va deveni mai ușor

La fel ca la sport, ce e greu acum, după câteva antrenamente/sesiuni de lucru va deveni mai ușor. Încearcă!

Crede în reușită!

Cei care cred în reușita lor și se pregătesc așteptându-se la succes, au rezultate mai bune la examene. Este dovedit științific. Hm, interesant, nu?

Fii calm și linistit…

Atunci când ești calm și liniștit, capacitatea ta de a gândi limpede și de a rezolva corect probleme crește semnificativ.

Buna dispoziție e esențială!

Dacă înveți cu bună dispoziție (deci fără „ooof, frateee”), îți vei aminti mai bine informațiile.

Să dormi suficient…

Încearcă să dormi suficient (cel puțin 8 ore pe noapte): rezultatele tale vor fi cu siguranță mai bune.

Mănâncă sănătos!

Mănâncă sănătos și consistent în ziua de dinaintea examenului (dacă încă nu faci asta mereu). De ce? Pentru că atunci când gândești (fie că rezolvi probleme, fie că scrii un rezumat), creierul tău consumă „combustibil”(=glucide). Evită totuși mâncărurile grele, nu e momentul potrivit pentru shaorma!

Sportul e de bază!

Dacă în perioada de pregătire pentru examen ai grijă să faci sport măcar de 3 ori pe săptămână, îți crești șansele pentru succes. Ca și cum ai alerga spre rezultatul mult dorit. Role, alergat, fotbal, baschet, înot – orice e ok! Atunci când faci sport, creierul tău secretă substanțe care sunt hrănitoare pentru neuroni și așa vei fi mai pregătit să fii atent, să înțelegi și să memorezi mai bine.

STRATEGII DE ÎNVĂȚARE

Organizează informațiile

Folosește foaia de lucru/ciorna. Nu e nevoie să scrii foarte multe lucruri: e suficient să schițezi acolo ideile principale, să scrii câteva cuvinte cheie, să scrii formulele și să faci câteva calcule. Te va ajuta să organizezi mai bine ceea ce deja știi și să accesezi informațiile mai ușor (ca folderele unui computer). Și te va ajuta și să faci față mai bine stresului dinaintea examenului.

Învățarea și pauzele

Atunci când intri și te pregătești pe acest site (sau când înveți, în general), amintește-ți să alternezi lucrul cu pauzele: lucrezi 25 – 30 de minute, iei o pauză de 5 minute, apoi iar înveți și tot așa.

Pauza eficientă

O pauză eficientă nu trebuie să depășească 10 minute (după mai mult de 10 minute vei avea direct chef de vacanță): cel mai bine e să folosești minutele ridicându-te de pe scaun ca să faci câteva mișcări (dezmorțește-ți spatele, picioarele), să mănânci un fruct, să bei un pahar de apă sau să privești cerul (serios, e foarte relaxant). Lasă Facebook pentru mai târziu, după ce închei sesiunea de învățare

Prioritizează!

Știi cum au succes managerii de top sau jongleurii? Prioritizează! La fel și tu poți fi un strateg: uită-te peste ce ai de rezolvat, identifică exercițiile mai ușoare, rezolvă-le și apoi treci la ce este mai dificil. Pas cu pas!

Planul de învățare

Fă-ți un plan de învățare, cu obiective realiste (și marii sportivi au un plan de antrenament). Propune-ți să studiezi în fiecare zi, la început atât cât știi că poți, apoi crește ușor durata. Sentimentul că ai realizat ce ți-ai propus e foaaaaarte plăcut. Ca o prăjitură bună sau o zi de vacanță.

Rămâi concentrat!

Rămâi concentrat și lasă deoparte ce îți distrage atenția – e greu, e greu, dar nu ești în misiune imposibilă: lasă-ți telefonul în altă cameră,

Verifică-te!

Verifică-te – oricât de plictisitor ți se poate părea sau oricât de mult ai vrea să termini ca să te poți uita la un film – după ce ai învățat, roagă-l pe unul dintre părinți să îți pună 4-5 întrebări de verificare sau verifică-te singur (un test scurt): vei reține și mai bine ce ai învățat!

Examenul e o provocare…

Amintește-ți că examenul acesta este o provocare, o întrecere a ta cu tine însuți. Fii cât poți tu de bun!

STRATEGII DE A FACE FAȚĂ EMOȚIILOR

Sport = mai puțin stres

Să știi că și la capitolul emoții te ajută sportul: dacă faci sport, vei fi mai puțin stresat, mai relaxat și îți vei putea stăpâni emoțiile mai bine.

Vorbește!

Vorbește despre emoțiile tale cu un prieten, un părinte sau consilierul școlar. Sigur te va ajuta să îți descarci sufletul!

Activitățile care îți fac plăcere

Încearcă să strecori în programul tău zilnic o activitate care îți face plăcere: o jumătate de oră în care să asculți muzică sau să dansezi, să vorbești cu cel mai bun prieten sau să urmărești clipuri haioase pe Youtube. Bucuria și râsetele reduc nivelul de stres.

Amintește-ți să respiri!

Strategia nr. 1 în ziua examenului este următoarea: amintește-ți să respiri. Rețeta: expiri, numeri până la 5 (sau până la 3, dar rar), inspiri, iar numeri, expiri și tot așa.

Hidratarea

Ai grijă să ai o sticlă de apă cu tine; dacă ești hidratat, te vei concentra mai bine și îți vei putea stăpâni emoțiile mai bine.

Citește cerința de 2-3 ori

Citește cerința de 2-3 ori, cu răbdare; prima oară s-ar putea să înțelegi cu totul altceva, apoi, încet-încet, lucrurile se clarifică. Ai încredere!

Ai încredere în tine!

După ce ai încheiat examenul și ai ieșit la aer, ai încredere în tine că ai făcut cât ai putut de bine și încearcă să uiți testul pe care tocmai l-ai dat, mai ales dacă mai ai încă o probă înaintea ta!

Gândește pozitiv!

Gândește-te la tot ce se va întâmpla pozitiv odată examenul trecut cu bine: bucuria succesului, vacanța, experiențe noi etc. Și nu uita să zâmbești.

 

Comments

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Cu Matematica Pas cu Pas invatatul devine mai usor. Scopul nostru este sa ajutam elevii sa isi dezvolte la maximum potentialul, sa le aratam o directie clara spre care sa se indrepte, sa ii incurajam, pregatim si supraveghem, sa cladim relatii sincere cu acestia.
Pe site-ul Matematica Pas cu Pas vor fi in curand disponibile materiale gratuite structurate pe grupe de varste .