Pentru inscrieri, SUNATI LA: +40734 327 618

 • Acasa

  Cursuri Dezvoltare Personala personalizate pentru toate categoriile de varsta
  Meditatii cu personal dedicat
  Nu doar matematica ci si structurarea gandirii
 • Cursuri

  Dezvoltare personala
  Meditatii Matematica
  De ce acest proiect?
 • Impresii Parinti si Elevi

  Aici vei regasi cateva dintre impresiile elevilor si parintilor care au colaborat cu noi.
 • Despre Noi

  Te invitam sa ne cunosti!

Hypatia din Alexandria (370-415 d.Cr) – prima femeie matematician mentioanata de istorie

      Hypatia este prima femeie matematician mentionata de istorie. Era fiica lui Theon din Alexandria, el insusi matematician, si probabil ca a invatat matematica de la el. Pe la anul 400 a devenit conducatoarea scolii platoniciene din Alexandria, predand filozofie si matematica.

Mai multe surse istorice afirma ca era o profesoara stralucita. Nu stim daca Hypatia a avut o contributie originala in matematica, dar l-a ajutat pe Theon sa scrie un comentariu la Almagesta de Ptolomeu si e posibil sa-l fi ajutat si la pregatirea unei noi editii a Elementelor, pe care s-au bazat toate editiile ulterioare. A scris comentarii asupra Aritmeticii lui Diofant si Conicelor lui Apoloniu.
Printre elevii Hypatiei se numarau cateva figuri importante ale crestinismului aflat in plina expansiune, precum Synesios din Cyrene. S-au pastrat cateva scrisori ale lui catre ea in care ii elogiaza calitatile. Din pacate, multi dintre primii crestini au considerat filozofia si stiinta Hypatiei inradacinate in paganism si s-au temut de influenta ei.
In 412, noul patriarh al Alexandriei, Chiril, s-a angajat intr-o disputa politica cu prefectul roman Osteres.
Hypatia era prietena buna cu Osteres, iar talentele ei de profesor si orator erau privite ca o amenintare de catre crestini. A devenit o tinta pentru tulburarile politice si a fost sfasiata de gloata dezlantuita.

O sursa da vina pe o secta fundamentala, calugarii Nitrieni, care il sustineau pe Chril. Alta da vina pe o banda din Alexandria.O a treia sursa sustine ca ea facea parte dintr-o conspiratie politica si moartea ei era inevitabila.

Daca ti-a placut acest articol, daca doresti sa afli mai multe despre cursurile de dezvoltare personala si meditatii la matematica , cum te pot ajuta si de ce sunt utile , astept un mesaj pe email.:contact@meditatii.eu.
Inscrie-te la newsletter, vei primi informatii utile si oferte speciale, dedicate numai celor care se aboneaza.

„Citat din: Imblanzirea Infinitului de Ian Stewart”

Comments

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Cu Matematica Pas cu Pas invatatul devine mai usor. Scopul nostru este sa ajutam elevii sa isi dezvolte la maximum potentialul, sa le aratam o directie clara spre care sa se indrepte, sa ii incurajam, pregatim si supraveghem, sa cladim relatii sincere cu acestia.
Pe site-ul Matematica Pas cu Pas vor fi in curand disponibile materiale gratuite structurate pe grupe de varste .