Pentru inscrieri, SUNATI LA: +40734 327 618

  • Acasa

    Cursuri Dezvoltare Personala personalizate pentru toate categoriile de varsta
    Meditatii cu personal dedicat
    Nu doar matematica ci si structurarea gandirii
  • Cursuri

    Dezvoltare personala
    Meditatii Matematica
    De ce acest proiect?
  • Impresii Parinti si Elevi

    Aici vei regasi cateva dintre impresiile elevilor si parintilor care au colaborat cu noi.
  • Despre Noi

    Te invitam sa ne cunosti!

Inventii care au schimbat lumea – Hartile (6200 I.H)

Harta este reprezentarea bidimensionala a unei parti sau a intregii suprafete terestre. O harta se deosebeste de un tablou prin faptul ca reprezinta schematic peisajul asa cum ar fi vazut de sus.Poate varia ca scara,de la reprezentarea unui singur asezamant la cea a unei regiuni sau a unui continent,chiar pana la reprezentarea intregii lumi.
Cea mai veche harta din lume a fost desenata pe peretele unei case din Catal Huyuk,in 6200 i.H.
Descoperit in 1958 in sudul Turciei de astazi,in apropierea orasului modern Konya.Catal Huyuk a fost un sat foarte mare (aproape un oras) din Epoca de Piatra, datand din 7500 i.H. Era asezat pe o movila ,cu vedere la tinutul bogat in grane al campiei Konya. Sapaturile arheologice efectuate de James Mallaert, intre anii 1961 si 1965, au facut situl cunoscut in toata lumea ca reprezentant al unei culturi neolitice avansate.
Oamenii satului neolitic s-au numarat printre cei mai vechi fermieri. Casele erau grupate atat de aproape una de cealalta,incat oamenii puteau trece de pe un acoperis pe altul,intrand in casa pe sus, printr-o gaura in acoperis,si coborand innauntru pe o scara. In cele trei camere ale acestor case uimitor de curate,ingrijite si neted tencuite se gaseau picturi murale si sculpturi pline de simbolistica religioasa.
Unul dintre desenele de pe pereti era o harta. Aceasta infatiseaza neindoielnic o asezare si varfurile gemene ale vulcanului Hasan Dag, aflat la 150 de kilometri de Catal Huyuk.O vreme,arheologii au presupus ca asezarea pe harta era Catal Huyuk.,dar se pare ca era de fapt o alta asezare neolitica aflata mai aproape de vulcan. Daca este asa desenul demonstreaza o putere imaginativa remarcabila; este harta unui alt loc, poate a locului din care venisera oamenii din Catal Huyuk.
Astazi avem tendinta de a vedea in harti descrieri stiintifice si obiective ale locurilor. In practica,ele sunt extrem de subiective,fiindca sunt selective.Cartograful si editorul sau hotarasc ce sa includa, ce sa excluda si ce sa scoata in evidenta.Harta publicata reflecta aproape intotdeauna valorile si interesele celui care a realizat-o si ale celui care a comandat-o.In trecut obiectivismul era mai evident.
Viziunea oamenilor asupra lumii era puternic influentata de credinta religioasa,la fel cum era afectata si viziunea asupra structurii si functionarii sistemului solar; nu trebuie decat sa ne gandim la conflictul dintre Galileo Galilei si Biserica declansat in momentul in care a sugerat ca soarele – si nu pamantul-se afla in centrul sistemului solar. Hartile medievale”T- O”, precum harta de la Hereford,realizata pe la 1300,plasau Ierusalimul in centrul lumii,care era considerata (cel putin de catre unii) un disc plat si desenata asadar ca un cerc. Continentele erau infatisate ca figuri geometrice. Desenul era nu doar o harta, ci si o declaratie de credinta.Astazi avem un mod normal, nordul in partea de sus a unei harti. Europa Crestina medievala punea sus estul,directia Ierusalimului.
In aceeasi perioada s-au facut insa si harti care semanau cu cele moderne prin faptul ca respectau fidel forma coastelor. Erau hartile de navigatie ale tinuturilor mediteraneene.Pe ele sunt reprezentate in detaliu liniile de coasta , cu capurile usor accentuate si denumite cu grija,astfel incat navigatorii sa poata “sari” cu usurinta golfurile Mediteranei.Iata ca inca din Evul Mediu hartile demonstrau ca oamenii diferiti vad lumea in feluri diferite.
Hartile moderne, dupa cum e de asteptat, sunt foarte diverse. Sunt realizate in scopuri foarte diferite si isi arata fatis selectivitatea.
Atlasurile contin adeseori o sectiune cu harti specializate ale lumii, fiecare prezentand o alta caracteristica sau variabila.Una este harta fizica,ce infatiseaza inaltimile terenului in diverse nuante de verde si cafeniu si adancimile marilor si raurilor.Alta este harta densitatii populatiei,care prezinta zonele aglomerate ale lumii in nuante de rosu,iar pe cele slab populate in galben si alb.
Grupurile cu interese speciale isi produc adeseori propriile harti.Arheologii interesati de megalitati publica harti care indica pozitia cercurilor de piatra si a camerelor mortuare,ciclistii au harti cu pistele pentru biciclete, iubitorii drumetiilor au la dispozitie carti intregi cu trasee recomandate.
Pana si seria hartilor oficiale britanice,Ordonate Survey,a fost creata tot pentru a raspunde necesitatilor specializate.Artileria avea nevoie de harti precise,cu scara de 1 inch la mila pentru a actiona eficient in eventualitatea unei invazii franceze. Cartografierea Sussexului s-a facut in timpul Revolutiei Franceze,1789-1792,o perioada de enorma incordare intre Franta si Britania.
Coordonatorul,Thomas Budgen, a inregistrat scrupulos amplasarea fiecarui front sau cazarmi si reperele utile artileristilor, mai ales turnurile bisericilor si morile de vant.Pentru miscarile de trupe era necesara inregistrarea exacta a retelei de orase,sate si drumuri.
Rezultatul este o harta care pare a fi completa si obiectiva,dar este, de fapt, harta unei tari care se pregateste in vederea unei invazii,o harta de razboi.

Citat din Inventii care au schimbat lumea, de la roata la masina de calcul de Rodney Castleden

Comments

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Cu Matematica Pas cu Pas invatatul devine mai usor. Scopul nostru este sa ajutam elevii sa isi dezvolte la maximum potentialul, sa le aratam o directie clara spre care sa se indrepte, sa ii incurajam, pregatim si supraveghem, sa cladim relatii sincere cu acestia.
Pe site-ul Matematica Pas cu Pas vor fi in curand disponibile materiale gratuite structurate pe grupe de varste .