Pentru inscrieri, SUNATI LA: +40734 327 618

  • Acasa

    Cursuri Dezvoltare Personala personalizate pentru toate categoriile de varsta
    Meditatii cu personal dedicat
    Nu doar matematica ci si structurarea gandirii
  • Cursuri

    Dezvoltare personala
    Meditatii Matematica
    De ce acest proiect?
  • Impresii Parinti si Elevi

    Aici vei regasi cateva dintre impresiile elevilor si parintilor care au colaborat cu noi.
  • Despre Noi

    Te invitam sa ne cunosti!

Inventii care au schimbat lumea – Rigla de calcul (1614)

Rigla de calcul seamana la prima vedere cu o rigla obisnuita, dar functioneaza foarte diferit.Consta din doua scari sau rigle divizate fin,una dubla si fixa in exterior si una interioara mobila.Este dotata,de asemenea cu o fereastra glisanta denumita cursor.Inainte de inventarea calculatorului de buzunar,catre sfarsitul secolului al XX-lea,rigla de calcul este instrumentul de calcul cel mai frecvent folosit in tehnica si in stiinta.Utilizarea riglei de calcul a continuat cu sa creasca pana si in anii 1960,cand au fost introduse treptat calculatoarele digitale.In anii 1970,dupa aparitia calculatorului electronic stiintific,piata riglelor de calcul s-a prabusit.Odata cu inventarea calculatorului,rigla de calcul s-a demodat cat ai clipi din ochi.

Rigla de calcul executa poperatii matemarice utilizand distante marcate de-a lungul scarilor divizate neliniar.Una dintre operatiile cele mai simple care pot fi realizate cu rigla de calcul este inmultirea directa.Daca nu se poate spune cu certitudine cine a inventat telescopul in secolul al Xvii-lea, oalta disputa majora a vremii l-a vizitat pe inventatorul riglei de calcul.

Unul dintre cei implicati a fost Edmund Gunter (1581-1626).

Lucrarea de capatai a acestuia , Descrierea si utilizarea sectorului, a fost publicata(in limba engleza) in anul 1623.Mai tarziu avea sa fie descrisa drept “cea mai importanta contributie la stiinta navigatiei publicata in secolul al Xvii-lea”.Sectorul, in acest context,era un instrument matematic.Consta din doua brate articulate pe care erau gravate scari cu ajutorul carora se puteau face calcule.Sectorul lui Gunter nu era o rigla de calcul,dar era inovativ din cauza ca era primul instrument matematic inscriptionat cu o scara logaritmica, cu ajutorul careia se puteau rezolva probleme de calcul.Era utilizat in combinatie cu busola,dar,in practica,acele busolei deteriorau scarile gravate si reduceau precizia instrumentului.

Un alt pretendent la titlul de “inventator al riglei de calcul” este William Oughtred(1574-1660),cleric si matematician.Lui Oughtred I se atribuise inventarea simbolului “x” pentru inmultire,in 1628; simbolul a fost publicat in 1631 in cartea sa Cheia Matematicii, care avea sa devina un manual de referinta.Newton a citit lucrarea si a fost profund influentat de ea.

Astazi William Oughred este recunoscut unanim drept inventatorul riglei de calcul.In 1632 a scris Cercurile proportiei si instrumentul orizontal,in care descria atat riglele de calcul drepte,cat si pe cele circulare,dar exista dovezi potrivit carora inventase riglele de calcul cu doar cativa ani inainte si, pur si simplu,nu apucase sa isi faca inventia publica.

Un al treilea personaj in aceasta disputa din secolul al XVII-lea a fost Richard Delamain(1600-1644).Preda Matematica(i-a fost profesor lui Carol I) si studiase , el insusi, cu William Oughtred.
Cartea lui Delamain Grammelogia contine o prima descriere a riglei de calcul. Modelul despre care vorbeste este o rigla de calcul circulara,constand din doua discuri metalice prinse in centru intre ele printr-un stift.

Delamain si Oughtred s-au certat ani de zile ,in diversele carti pe care le-au scris,pe tema inventarii riglei de calcul circulare.Colegii lor s-au implicat in m od inevitabil in disputa,care a devenit incinsa.
Delamain era un mare sustinator al facilitarii calculelor prin mijloace mecanice si un impatimit al riglei de calcul. Pentru Oughtred,rigla de calcul era doar un accesoriu.Gasea ca “adevarata cale catre arta nu sta in instrumente,ci in demonstratie;si este ridicol sa-ti transformi discipolii in simplii executanti de trucuri,ca si cum ar fi jongleri…Utilizarea instrumentelor este excelenta, daca omul este artist,dar lamentabila,fiind opusa artei.” Oughtred sustinea ca el inventase rigla de calcul,dar nu vazuse o prioritate in publicarea ei.
Cand cearta a ajuns la apogeu ,Delamain si Oughtred s-au acuzat unul pe celalalt de furtul inventiei.

Adevarul pare a fi ca Oughtfred si Delamain au inventat rigla de calcul circulara in mod independent in aceeasi perioada , desi Delamain a publicat primul descrierea instrumentului pe care-l numea “inel matematic”.Pe de alta parte , rigla lui Oughtred era mai sofisticata.Cercul de proportie al acesteia era mai amanuntit si mai adaptabil.In ceea ce priveste rigla de calcul rectilinie(dreapta), exista prea putine dubii ca inventia ii apartine lui William Oughtred.

Daca ti-a placut acest articol, daca doresti sa afli mai multe despre cursurile de dezvoltare personala si meditatii la matematica , cum te pot ajuta si de ce sunt utile , astept un mesaj pe email.:contact@meditatii.eu.
Inscrie-te la newsletter, vei primi informatii utile si oferte speciale, dedicate numai celor care se aboneaza.

Citat din Inventii care au schimbat lumea, de la roata la masina de calcul de Rodney Castleden

Comments

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Cu Matematica Pas cu Pas invatatul devine mai usor. Scopul nostru este sa ajutam elevii sa isi dezvolte la maximum potentialul, sa le aratam o directie clara spre care sa se indrepte, sa ii incurajam, pregatim si supraveghem, sa cladim relatii sincere cu acestia.
Pe site-ul Matematica Pas cu Pas vor fi in curand disponibile materiale gratuite structurate pe grupe de varste .