Pentru inscrieri, SUNATI LA: +40734 327 618

  • Acasa

    Cursuri Dezvoltare Personala personalizate pentru toate categoriile de varsta
    Meditatii cu personal dedicat
    Nu doar matematica ci si structurarea gandirii
  • Cursuri

    Dezvoltare personala
    Meditatii Matematica
    De ce acest proiect?
  • Impresii Parinti si Elevi

    Aici vei regasi cateva dintre impresiile elevilor si parintilor care au colaborat cu noi.
  • Despre Noi

    Te invitam sa ne cunosti!

Matematica in pasi de dans

La prima vedere, matematica si dansul par a nu avea absolut nimic in comun. Cum ar putea o activitate atat de relaxanta si distractiva sa aiba ceva in comun cu matematica, perceputa de atat de multa lume ca fiind o activitate monotona, ce necesita multa concentrare si care nu ofera atat de multa inspiratie? Dupa cum am mentionat mai devreme, totul tine de PERCEPTIE.

Avand in vedere ca astazi sarbatorim Ziua Mondiala a Baletului, consideram ca este o ocazie excelenta sa demontam aceasta idee, prin prezentarea catorva elemente comune ce leaga matematica de arta dansului, demonstrand ca aceste doua domenii merg mana in mana sau mai bine spus, pas dupa pas.

Matematica nu reprezinta doar o simpla manipulare a numerelor. Nu incercam sa integram nimic prin intermediul miscarii. In schimb, cu ajutorul matematicii abstracte si a nenumaratelor metode de analiza, incercam sa intelegem dansul la un nivel mult mai profund.

Dansul poate fi utilizat cu succes in prezentarea conceptelor de baza ale matematicii. Astfel, concepte abstracte utilizate in matematica pot fi reprezentate vizual, prin intermediul miscarii, elevii avand efectiv parte de un experiment matematic. Conceptele matematice pot sta la baza realizarii unor miscari de dans. Numerosi coregrafi alcatuiesc lucrari bazandu-se pe intuitie. Insa, constientizarea principiilor care sunt aplicate, le poate veni in ajutor, eficientizand procesului creativ. Chiar mai mult, prin structurarea materialului tinand cont de calcule si formand progresii, se pot ajunge la diverse posibilitati de miscare pentru fiecare dintre dansatori.

 Geometria Dansului

Geometria este unul dintre cele mai evidente subdomenii ale matematicii prezente in dans.

Analizand formele, unghiurile si simetriile regasite in cadrul miscarilor de dans, putem identifica relatia dintre liniile corpului in miscare si spatiul in care se desfasoara si schimbarea lor in raport cu muzica de fundal sau putem identifica tiparul dupa care ritmul muzicii produce aceste schimbari ale miscarilor.

Daca luam ca exemplu imaginea alaturata, putem observa ca picioarele dansatoare formeaza un dreptunghi, coapsele fiind paralele cu solul, iar partea inferioara a picioarele, de la genunchi in jos, este perpendiculara cu podeaua, genunchiul fiind indoit intr-un unghi de 90 de grade. Astfel, de la brau in jos, corpul dansatoarei este perfect simetric. Privind aceasta structura, putem estima ca urmatoarea miscare posibila este cea a pozitionarii picioarelor astfel incat sa alcatuiasca un unghi obtuz.

Probabilitatea Miscarilor

Insa geometria nu este singurul concept ce face parte din lumea dansului. Privind ansamblul format de schimbarea pozitiilor dansatorilor in spatiu odata cu trecerea timpului, acesta poate fi raportat la un sistem dinamic multidimensional. Fiecare pozitie a unui dansator in spatiu poate fi considerata un element al sistemului, luand-o ca reper in desfasurarea actiunii. Avem astfel posibilitatea de a evalua raportul intre pozitie si timp pe o traiectorie identificata in cadrul unei piese.

Un exercitiu posibil este acela de a evalua frecventa anumitor tipuri de miscari in cadrul sistemului, explorand probabilitatea ca anumite miscari sa apara pe parcursul piesei. Probabilitatea aparitiei miscarilor fluide sau a celor rigide, a celor rapide fata de cele lente.  Un dans in care miscarile joase sunt predominante, fara a fi balansate de miscari inalte risca sa creeze un dans plicitsitor. Alternarea acestor tipuri de miscari aduc mai multa dinamica coregrafiei.

Un alt concept interesant este acela al tiparelor ritmului si schimbarile ce intervin in cadrul acestor tipare. Nu toate coregrafiile se ghideaza dupa miscari de la unu la opt. Putem avea coregrafii in care apar mai multe tipare de numarare a miscarilor. Exista posibilitatea de a avea un dans care sa imbine mai multe tipuri de repetitii sau chiar sa existe un tipar de repetare al acestor tipuri de numaratoare al miscarilor in cadrul unei melodii.

Ne aflam intr-o lume in schimbare, iar directia spre care ne indreptam este aceea a integrarii diferitelor aspecte ale vietii. Lucrurile devin din ce in ce mai complexe si mai aproape de nevoile noastre. Prin explorarea acestor posibilitati,  putem sa dobandim cunostinte complexe, iar viziunea noastra asupra anumitor domenii se poate largi. Desi legatura dintre matematica si dans exista din cele mai vechi timpuri, utilizarea elementelor de legatura in exercitii practice reprezinta un pas inainte spre viitorul educatiei.

 

 

Comments

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Cu Matematica Pas cu Pas invatatul devine mai usor. Scopul nostru este sa ajutam elevii sa isi dezvolte la maximum potentialul, sa le aratam o directie clara spre care sa se indrepte, sa ii incurajam, pregatim si supraveghem, sa cladim relatii sincere cu acestia.
Pe site-ul Matematica Pas cu Pas vor fi in curand disponibile materiale gratuite structurate pe grupe de varste .