Pentru inscrieri, SUNATI LA: +40734 327 618

  • Acasa

    Cursuri Dezvoltare Personala personalizate pentru toate categoriile de varsta
    Meditatii cu personal dedicat
    Nu doar matematica ci si structurarea gandirii
  • Cursuri

    Dezvoltare personala
    Meditatii Matematica
    De ce acest proiect?
  • Impresii Parinti si Elevi

    Aici vei regasi cateva dintre impresiile elevilor si parintilor care au colaborat cu noi.
  • Despre Noi

    Te invitam sa ne cunosti!

Matematica n-a aparut dintr-odata

Matematica n-a aparut dintr-odata. Ea s-a dezvoltat prin efortul cumulat al mai multor oameni, apartinand mai multor culturi si vorbind limbi diferite. Idei matematice care sunt folosite si azi dateaza de peste 4000 de ani.

Multe descoperiri umane sunt efemere, proiectarea rotilor carelor a fost foarte importanta in Noul Regat Egiptean, dar astazi nu este chiar o tehnologie de varf.

Matematica, dimpotriva, dainuie de regula. Odata facuta o descoperire matematica, oricine o poate folosi, iar astfel capata o viata proprie. Ideile matematice bune rareori se demodeaza,desi aplicarea lor se poate schimba spectaculos. Metodele de rezolvare a ecuatiilor descoperite de vechii babilonieni,sunt folosite si astazi. Noi nu mai folosim tipul lor de notatie dar legatura istorica este incontestabila. De fapt cea mai mare parte a matematicii predate in scoala dateaza de cel putin 200 de ani.Aparitia in programa scolara a matematicii ”moderne”, in anii ’60, a adus-o pana in secolul al IX-lea. Dar, in ciuda aparentelor, matematica n-a stagnat. In prezent,se creeaza in fiecare saptamana mai multa matematica decat au reusit babilonienii in 2000 de ani.

Dezvoltarea civilizatiei umane si dezvoltarea matematicii au mers mana in mana. Fara descoperirile grecesti, arabe si indiene din trigonometrie, navigatia in largul oceanului ar fi fost o intreprindere si mai aventuroasa decat a fost atunci cand marii navigatori au ajuns pe toate continentele. Drumurile comerciale dintre China si Europa sau dintre Indonezia si cele doua Americi au fost calauzite de un fir matematic invizibil.

Societatea actuala nu ar putea functiona fara matematica. Practic tot ce intra in peisajul nostru cotidian, de la televiziune la telefoane mobile, de la la avioanele de mare capacitate cu reactie la sistemele de navigatie prin satelit, de la bordul masinilor, la mersul trenurilor la scanerele medicale, se bazeaza pe idei si metode matematice. Uneori matematica implicata e veche de mii de ani, alteori a fost descoperita cu o saptamana in urma. Cei mai multi dintre noi nici nu -si dau seama ca ea este mereu prezenta, actionand in culise pentru a face cu putinta miracolele tehnologiei moderne.

Lucrul acesta e regretabil, fiindca ne face sa credem ca tehnologia functioneaza prin magie si ne asteptam la noi minuni in fiecare zi .Pe de alta parte e absolut firesc: vrem sa folosim aceste miracole cu cat mai multa usurinta si cu cat mai putina bataie de cap. Daca fiecare pasager ar trebui sa treaca un examen de trigonometrie inainte de a urca la bordul unui avion, putini dintre noi ar parasi vreodata solul. Iar daca astfel s-ar reduce toate emisiile de carbon, lumea noastra ar deveni totodata foarte mica si provinciala.

A scrie o istorie a matematicii cu adevarat inteligibila este practic imposibil. Subiectul este acum atat de vast de complicat si de tehnic, incat chiar si pentru un specialist o asemenea carte ar fi de necitit ca sa nu mai vorbim ca nimeni nu ar putea sa o scrie. Morris Kline a incercat s-o faca in monumentala sa lucrare ‘Gandirea Matematica in Antichitate pana in epoca moderna’.Cartea are peste 1200 de pagini si omite aproape tot ce s-a intamplat in ultima suta de ani.

In articolele viitoare voi incerca sa prezint o istorie a catorva elemente si personalitati importante din matematica.

“Citat din Imblanzirea Infinitului de Ian Stewart”

Comments

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Cu Matematica Pas cu Pas invatatul devine mai usor. Scopul nostru este sa ajutam elevii sa isi dezvolte la maximum potentialul, sa le aratam o directie clara spre care sa se indrepte, sa ii incurajam, pregatim si supraveghem, sa cladim relatii sincere cu acestia.
Pe site-ul Matematica Pas cu Pas vor fi in curand disponibile materiale gratuite structurate pe grupe de varste .