Pentru inscrieri, SUNATI LA: +40734 327 618

  • Acasa

    Cursuri Dezvoltare Personala personalizate pentru toate categoriile de varsta
    Meditatii cu personal dedicat
    Nu doar matematica ci si structurarea gandirii
  • Cursuri

    Dezvoltare personala
    Meditatii Matematica
    De ce acest proiect?
  • Impresii Parinti si Elevi

    Aici vei regasi cateva dintre impresiile elevilor si parintilor care au colaborat cu noi.
  • Despre Noi

    Te invitam sa ne cunosti!

Matematica Naturii

  Am putea defini natura ca fiind tot ce ne inconjoara: obiectele, vietuitoarele, fenomenele si chiar noi insine. Nu pretindem a da o definitie a naturii ci doar sa stabilim o ipoteza de lucru oarecum general acceptabila.
Se spune ca primele notiuni matematice au fost impuse omului (mai bine zis unor oameni) de catre Natura insasi.  Din nevoia de a avea evidenta unor obiecte, zice-se, au aparut numerele.
Se mai spune ca, spre exemplu, doi ar fi aparut inaintea lui unu ( Prin inductie am putea spune ca azi n+1 a aparut inaintea lui n, pentru orice n si, la limita, ca infinitul a precedat finitul!). Exista (sau au existat ) triburi care nu puteau numara decat pana la 10. Pentru chinezi, numarul zece mii echivala cu infinitul.
Secolele au trecut, s-a constatat ca multe fenomene ale naturii sunt guvernate de anumite reguli, care au fost numite “legi ele naturii” si ca in exprimarea acestor legi apar sine qua non numerele, precum si ale notiuni matematice. Nu ne propunem aici sa facem analiza  felului cum au aparut aceste legi , nici care sunt ele. Amintim doar, spre exemplu, legea atractiei universale: ”Doua corpuri ceresti se atrag cu o forta invers proportionala cu patratul distantei dintre ele.”
De-a lungul timpului au fost descoperite numeroase legi ale naturii si cautarea lor continua. Se poate avansa ipoteza (pentru unii aceasta este o convingere) ca toate fenomenele naturii se desfasoara dupa legi bine stabilite, desi nu toate aceste legi sunt cunoscute inca.
Pentru descoperirea legilor naturii, matematicienii (adica cei care se ocupa de matematica, in toata puterea cuvantului) au elaborat un aparat urias de notiuni si relatii intre ele (adica teoreme). Trebuie sa remarcam ca pentru un matematician toate aceste notiuni si rezultate au o dubla origine; unele sunt impuse de contextul in care activeaza, iar altele ii sunt impuse din Forul Sau Interior sau Intuitie. Acest aparat urias, Matematica, este poate, cea mai mare constructie a mentalului uman, cu exceptia descoperirii drumului catre Dumnezeu.
Modelarea legilor Naturii prin Matematica este la ora actuala in plin avant, iar Matematica penetreaza toate domeniile activitatii umane sub diverse forme cum ar fi Informatica, Cibernetica,Mecanica etc. Se pare ca matematica va patrunde peste tot!  Cu alte cuvinte putem vorbi despre o Matematica a naturii.
Oare asa sa fie!  Nu putem admite “parti” ale Naturii in care totul se petrece in afara oricarei legii?  Mai departe, ne putem intreba daca toate notiunile si rezultatele Matematicii corespund sau vor corespunde unei legi “obiective” a Naturii.  (Aceasta ultima intrebare devine fara obiect daca admitem Matematica insasi ca fiind integrata in Natura).
La intrebarile de mai sus nu se poate da un raspuns, mai bine zis nu se poate da o “demonstratie” unui eventual raspuns. Este cazul sa ne amintim ca in orice demonstratie exista ipoteze, axiome, teoreme si concluzii. Si mai exista ceva: liantul acestor ingrediente, adica “rationamentul”. Si mai presus de acesta se afla Cel care face rationamentele, Adica Ratiunea.

Dar ce este de fapt Ratiunea?

Ianuarie 1994 Nicolae Popescu

Daca ti-a placut acest articol, daca doresti sa afli mai multe despre cursurile de dezvoltare personala si meditatii la matematica , cum te pot ajuta si de ce sunt utile , astept un mesaj pe email.:contact@meditatii.eu.
Inscrie-te la newsletter, vei primi informatii utile si oferte speciale, dedicate numai celor care se aboneaza.

„ Citat din: Nicolae Popescu Omul – Matematicianul -Mentorul ”

Comments

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Cu Matematica Pas cu Pas invatatul devine mai usor. Scopul nostru este sa ajutam elevii sa isi dezvolte la maximum potentialul, sa le aratam o directie clara spre care sa se indrepte, sa ii incurajam, pregatim si supraveghem, sa cladim relatii sincere cu acestia.
Pe site-ul Matematica Pas cu Pas vor fi in curand disponibile materiale gratuite structurate pe grupe de varste .