Pentru inscrieri, SUNATI LA: +40734 327 618

  • Acasa

    Cursuri Dezvoltare Personala personalizate pentru toate categoriile de varsta
    Meditatii cu personal dedicat
    Nu doar matematica ci si structurarea gandirii
  • Cursuri

    Dezvoltare personala
    Meditatii Matematica
    De ce acest proiect?
  • Impresii Parinti si Elevi

    Aici vei regasi cateva dintre impresiile elevilor si parintilor care au colaborat cu noi.
  • Despre Noi

    Te invitam sa ne cunosti!

Matematica, poezia si arta

“Matematica pune in joc puteri sufletesti nu mult mai diferite de cele solicitate de poezie si arta”

Ion Barbu

Legatura dintre matematica, poezie si arta a fost exprimata in multe feluri de diferiti poeti si artisti,multi dintre ei avand chiar o formatie matematica.Au existat si exista, dealtfel, multi matematicieni poeti si, de asemenea, poeti care au fost atrasi de studiul matematicilor.Referindu-ne numai la trecut, am putea aminti de Ommar al Khayyam (1084-1123), de James J. Sylvester (1814-1897), de Paul Valery (1871-1945), de Dan Barbilian (1895-1961), care iscalea versurile si proza literara cu pseudonimul Ion Barbu, dar , ca sa nu lungim prea mult lista,vom incheia-o cu observatia lui Karl Weierstrauss (1815-1897):”un matematician care nu-i cat de cat poet, nu poate fi matematician desavarsit”. Din acest citat se desprinde faptul ca un adevar matematic este plin de aceeasi armonie interioara ca si o poezie adevarata, fiindca amandoua cer, in forme diferite , imaginatie si intuitivitate si nici una dintre ele nu se poate infaptui fara vocatie,inspiratie si, mai ales, daruire de sine.

 

Pentru o atare petrecere nu se cere vocatie,ci numai interes, curiozitate stiintifica si, poate, acea pasiune pe care o pun cei hotarati sa urce muntele pana in pisc,stiind ca truda le va fi rasplatita, “cu varf si indesat”, de privelistea maiestuasa si clara , singura in stare sa sugereze nesfarsitul, infinitul in toata splendoarea lui.Si, as mai adauga, pentru acei cativa care vor simti in sufletul lor vibratia vocatiei,si manati de talent vor gasi,pest ani,calea marilor descoperiri, cateva cuvinte pe care le-am retinut din destainuirea savantului sovietic Alexandr M. Prohanov, distins cu Premiul Nobel in anul 1964:”Bucuria care inunda interiorul fiintei tale consta in aceea ca simti cum cele mai ascunse taine ale naturii ti se dezvaluie, in fata ochilor se infatiseaza un sens si o ordine unde, pana la tine, nimeni nu a mai putut sa le descopere”.

Daca in viata noastra ,de zi cu zi, nu ne putem desparti de poezie si arta , cu atat mai putin ne putem instraina de matematici. In afara de socotelile zilnice,de numaratul banilor pentru tramvai si autobuz, de numerele de telefon si de celelalte numere care nu lipsesc aproape din nici una dintre conversatiile noastre, matematicile au patruns, ca aerul , in toate formele vietii moderne.Toate obiectele care ne atrag atentia isi exprima fiinta sau frumusetea prin forme,prin volume,prin proportii sau prin modelele care ascund vechiul in combinari noi. Si aici se manifesta o noua apropiere dintre matematica si poezie.
In poezie ca si in matematica gasim mereu combinari noi, neasteptate si ingenioase, de idei, de adevaruri, de rezultate.
De la problemele practice cu primele numere inventate de omul primitiv, matematicienii greci au trecut la altele , tot cu numere, dar de natura abstracta, teoretica.Pe ei nu-i mai satisfaceau sa rezolve problemele care sa le arate ce cantitate , ce suprafata, ce volum sau ce capacitate are un corp dat, ci se intrebau ce proprietate are acest numar abstract si prin ce se deosebeste el de altul? Ca sa luam un caz concret, numerele 4,6,21,23, de pilda,nu mai erau pentru ei pur si simplu numere, asa cum fusesera pentru toti inaintasii lor, mesteri in ale calculului:egipteni, babilonieni si altii.Ei au gasit, spre marea lor bucurie si surpriza, ca , in timp ce numerele 4, 6, 21 apar ca produse de doi factori: 4=2×2, 6=2×3,
21=3×7, numarul 23 nu se desface in alti factori decat daca se are in vedere si 1! Au inteles atunci ca primele 3 numere sunt numere compuse, iar al patrulea este numar prim, si s-au apucat sa cearna numerele ca faina prin sita! Cele prime au ramas in ciurul lui Eratostene, cele compuse au trecut!S-au jucat, si joaca aceasta i-a delectat tot asa de mult cum ii delecta o reprezentare a unei comedii sau tragedii,sau jocurile olimpice. Am ales numai un exemplu dintr-o mie asa, ca sa-ti incerc curiozitatea, draga cititorule.Vei alerga oare la biblioteca din cartier, la cea de la scoala sau la locul de munca ca sa-ti cauti urmarea?Aceasta depinde numai de tine.

“Citat din:Vechi si nou in matematica de Florica T. Campean”

Comments

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Cu Matematica Pas cu Pas invatatul devine mai usor. Scopul nostru este sa ajutam elevii sa isi dezvolte la maximum potentialul, sa le aratam o directie clara spre care sa se indrepte, sa ii incurajam, pregatim si supraveghem, sa cladim relatii sincere cu acestia.
Pe site-ul Matematica Pas cu Pas vor fi in curand disponibile materiale gratuite structurate pe grupe de varste .