Pentru inscrieri, SUNATI LA: +40734 327 618

  • Acasa

    Cursuri Dezvoltare Personala personalizate pentru toate categoriile de varsta
    Meditatii cu personal dedicat
    Nu doar matematica ci si structurarea gandirii
  • Cursuri

    Dezvoltare personala
    Meditatii Matematica
    De ce acest proiect?
  • Impresii Parinti si Elevi

    Aici vei regasi cateva dintre impresiile elevilor si parintilor care au colaborat cu noi.
  • Despre Noi

    Te invitam sa ne cunosti!

Matematicieni romani si cateva din realizarile lor

Simion Stoilov (1887-1961), renumit matematician roman,care a contribuit la dezvoltarea scolii moderne de matematici de la noi.O parte dintre lucrarile lui sint legate de teoria multimilor si topologie.In 1936 devine membru al Academiei Romane.A fost profesor la Universitatea din Bucuresti, unde, pe langa cursul de teoria functiilor, a predat multe alte cursuri cu subiecte moderne de matematica.

Gheorgehe Lazar a pus bazele invatamantului matematic romanesc din Muntenia, asa cum, in acelasi timp, au facut-o Gheorghe Asachi in Moldova.Pentru scoala de la Sf, Sava, deschisa in 1816 si care a dat tarii primii ingineri, el a elaborat,traducand in romaneste,un curs de aritmetica teoretica,unul de geometrie si altul de trigonometrie.Aceasta scoala a functionat numai pana in 1821,cand s-a inchis odata cu izbucnirea revolutiei la care a luat parte si el ca prieten al lui Tudor Vladimirescu.

Spiru Haret s-a nascut la Iasi.In 1874, a trecut examenul de licenta in stiintele fizico-matematice la Universitatea din Bucuresti,dupa care si-a continuat studiile la Paris.Teza prezentata de el la Sorbona, in 1878, a avut un succes mondialpentru ca ea rezolva una dintre cele mai grele probleme de mecanica cereasca legata de drumul parcurs de planetele sistemului nostru solar.Chiar in 1878 Spiru Haret a fost numit profesor la Universitatea din Bucuresti.In aceasta calitate si apoi ca ministru al invatamantului el a contribuit la organizarea si modernizarea invatamantului de toate gradele,orientandu-l spre cercetarea stiintifica si aplicatii practice.Din 1879 a fost ales membru al Academiei Romane.
Ca omagiu adus pentru contributia sa in domeniul astronomiei,Comisia internationala de denumiri pe Luna a hotarat in 1976, cand s-au sarbatorit 125 de ani de la nasterea savantului sa dea numele Spiru Haret unui caracter de pe partea invizibila a ei.

Ion Ionescu(1870-1946) a fost unul dintre cei mai activi si generosi animatori ai dezvoltarii invatamantului matematic romanesc.Impreuna cu alti profesori a intemeiat si a condus, pana la sfarsitul vietii , revista “Gazeta Matematica”. Pe langa activitatea sa de profesor la Scoala de Poduri si Sosele din Bucuresti si de inginer,el a aratat un deosebit interes pentru istoria matematicilor romanesti,publicand multe articole si lucrari de specialitate.O parte dintre aceste articole,impreuna c u altele de popularizare a matematicii, le-a adunat in doua volume sub titlul:Povestiri stiintifice.

Daca ti-a placut acest articol, daca doresti sa afli mai multe despre cursurile de dezvoltare personala si meditatii la matematica , cum te pot ajuta si de ce sunt utile , astept un mesaj pe email.:contact@meditatii.eu.
Inscrie-te la newsletter, vei primi informatii utile si oferte speciale, dedicate numai celor care se aboneaza.

„ Citat din: Vechi si nou in matematica de Florica T. Campan ”

Comments

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Cu Matematica Pas cu Pas invatatul devine mai usor. Scopul nostru este sa ajutam elevii sa isi dezvolte la maximum potentialul, sa le aratam o directie clara spre care sa se indrepte, sa ii incurajam, pregatim si supraveghem, sa cladim relatii sincere cu acestia.
Pe site-ul Matematica Pas cu Pas vor fi in curand disponibile materiale gratuite structurate pe grupe de varste .