Pentru inscrieri, SUNATI LA: +40734 327 618

  • Acasa

    Cursuri Dezvoltare Personala personalizate pentru toate categoriile de varsta
    Meditatii cu personal dedicat
    Nu doar matematica ci si structurarea gandirii
  • Cursuri

    Dezvoltare personala
    Meditatii Matematica
    De ce acest proiect?
  • Impresii Parinti si Elevi

    Aici vei regasi cateva dintre impresiile elevilor si parintilor care au colaborat cu noi.
  • Despre Noi

    Te invitam sa ne cunosti!

Metode generale folosite in rezolvarea problemelor de geometrie – Metoda sintezei

1.Metoda sintezei

Cuvantul sinteza vine din grecescul synthesis, care inseamna strangerea intr-un intreg a partilor componente care au fost despartite. In logica, sinteza este o metoda de rationament care consta in faptul ca desfasurarea gandirii se face de la simplu la compus sau de la cunoscut la necunoscut. Demonstratia in care se porneste de la propozitii particulare spre propozitii generale se numeste demonstratie sintetica (metoda inductiva sau prin sinteza). In acest tip de demonstratie se porneste de la cunoscut spre necunoscut, adica pornind de la o propozitie despre care stim ca este adevarata, deducem propozitii care, de asemenea, sunt adevarate si ultima este cea care trebuie demonstrata.asadar in aceasta metoda, gandirea elevului este dirijata pentru a se raspunde la intrebarea:Daca stiu…,ce pot sa aflu?

1.1 Metoda sintezei in rezolvarea problemelor de calcul

Prin probleme de calcul intelegem acele probleme care cer gasirea unor valori numerice atunci cand se cunosc anumite date. Daca marimile din problema nu sunt exprimate prin numere, rezultatul obtinut se exprima, in mod general, printr-o formula. Problemele de calcul se impart in:

a) Exercitii si probleme cu continut geometric, dar pentru rezolvarea carora se cere cunoasterea rezolvarii problemelor tip din aritmetica;
b)Probleme care, pentru a le gasi rezultatul, cer folosirea mai multor propozitii legate intr-un rationament.

Rezolvarea exercitiilor nu cere din partea celui ce le face un efort mare de gandire, constructia unor rationamente complicate, ci numai cunoastrea temeinica a regulilor, a formulelor sau a teoremelor studiate.Desi rezolvarea exercitiilor dezvolta prea putin gandirea logica, ele au o importanta mare pentru studiul geometriei deoarece, pe de o parte , contribuie la formarea priceperilor si deprinderilor pentru a aplica cunostintele teoretice in rezolvarea problemelor, ceea ce constituie, de fapt, primul pas in aplicarea teoriei in practica, iar pe de alta parte, formeaza, incetul cu incetul, increderea in fortele proprii.

Prin metoda sintezei o problema de calcul se rezolva astfel:se iau doua date cunoscute ale problemei intre care exista o legatura si cu ajutorul lor se formuleaza o problema ce ne da posibilitatea sa calculam valoarea celei de-a treia marimi, care devine astfel cunoscuta. Se iau apoi alte doua date cunoscute (fie date prin enuntul problemei fie calculate anterior) si cu ajutorul lor se formuleaza o problema, care rezolvata ne da valoarea unei alte marimi.Se procedeaza in acest mod pana gasim tocmai valorile marimilor ce se cer in problema.

Observam ca uneori ne putem folosi si de o singura data a problemei, daca ea este legata de o formula cunoscuta mai demult. Alteori putem lua, in loc de doua date, mai multe date daca intre ele exista o legatura in asa fel incat sa punem formula cu ajutorul lor .
In concluzie, aceasta metoda se poate folosi cu succes la o problema care necesita aplicarea directa a unei teoreme invatate sau cand avem destule indicatii care sa ne conduca spre rezultatul cerut.

1.2 Metoda sintezei in rezolvarea problemelor de demonstratie

In problemele de demonstratie se urmareste sa se justifice daca o afirmatie pe care am formulat-o mai innainte, referitoare la o proprietate a unei figuri geometrice, este adevarata sau nu.

Intr-o problema de demonstratie la geometrie se considera o figura despre care se spune ca poseda proprietatile A si se cere sa demonstram ca poseda si proprietatile B.

Propozitia care ne spune ca figura data poseda proprietatile A se numeste ipoteza, iar propozitia care ne spune ca figura data poseda proprietatile B poarta numele de concluzie. Cu alte cuvinte, intr-o problema de demonstratie se cere sa aratam ca, daca pentru o figura este adevarata ipoteza, este adevarata si concluzia.

 

Daca ti-a placut acest articol, daca doresti sa afli mai multe despre cursurile de dezvoltare personala si meditatii la matematica , cum te pot ajuta si de ce sunt utile , astept un mesaj pe email.:contact@meditatii.eu.
Inscrie-te la newsletter, vei primi informatii utile si oferte speciale, dedicate numai celor care se aboneaza.

„Citat din: Metode de rezolvare a problemelor de geometrie de Irina Cretu”

Comments

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Cu Matematica Pas cu Pas invatatul devine mai usor. Scopul nostru este sa ajutam elevii sa isi dezvolte la maximum potentialul, sa le aratam o directie clara spre care sa se indrepte, sa ii incurajam, pregatim si supraveghem, sa cladim relatii sincere cu acestia.
Pe site-ul Matematica Pas cu Pas vor fi in curand disponibile materiale gratuite structurate pe grupe de varste .