Pentru inscrieri, SUNATI LA: +40734 327 618

  • Acasa

    Cursuri Dezvoltare Personala personalizate pentru toate categoriile de varsta
    Meditatii cu personal dedicat
    Nu doar matematica ci si structurarea gandirii
  • Cursuri

    Dezvoltare personala
    Meditatii Matematica
    De ce acest proiect?
  • Impresii Parinti si Elevi

    Aici vei regasi cateva dintre impresiile elevilor si parintilor care au colaborat cu noi.
  • Despre Noi

    Te invitam sa ne cunosti!

Trigonometria – Originile trigonometriei

Trigonometria a generat cateva functii speciale – reguli matematice pentru calculul unei cantitati .Aceste functii au nume precum sinus, cosinus si tangenta. Functiile trigonometrice s-au dovedit a fi de o importanta imensa pentru intreaga matematica, nu doar pentru masurarea triunghiurilor.
Trigonometria este una dintre cele mai folosite tehnici matematice, fiind implicata in toate, de la topografie si navigatie la sistemele GPS din automobile.
Folosirea sa in stiinta si tehnologie e atata de obisnuita incat de regula trece neobservata, ca orice instrument universal.Din perspectiva istorica,ea a fost strans legata de logaritmi,o metoda ingenioasa de a transforma inmultirea (care e dificila) in adunare (care e mai simpla).Ideile principale au aparut intre 1400 si 1600, insa cu o lunga perioada pregatitoare si multe imbunatatiri ulterioare, iar notatia inca mai evolueaza.

Originile trigonometriei

Problema de baza pe care si-o pune trigonometria e calculul proprietatilor unui triunghi – lungimile laturilor, dimensiunile unghiurilor – din alte asemenea proprietati. E mult mai usor sa prezentam istoria veche a trigonometriei daca rezumam mai intai trasaturile principale ale trigonometriei moderne, care este in mare masura o reluare cu notatiile secolului XVIII a unor subiecte datand de pe vremea grecilor antici sau chiar dinainte.Acest rezumat ne ofera cadrul in care putem prezenta ideile anticilor, fara sa ne impiedicam in notiuni obscure si in cele din urma vetuste.

Trigonometria pare sa provina din astronomie, unde e destul de usor sa masuram unghiurila, dar dificil sa masuram imensele distante. Astronomul grec Aristarh, in lucrarea sa Despre dimensiunile si distantele Soarelui si Lumii, de pe la 260 I.Cr, a dedus ca Soarele se afla la Pamant la o distanta cam intre 18 si 20 de ori mai mare decat distanta de la Pamant la Luna.(cifra corecta este mai aproape de 400, dar Euxodiu si Phidias sustinusera cifra 10).
Rationamentul sau era ca atunci cand Luna este pe jumatate plina, unghiul dintre directiile in care se afla Soarele si Luna este de aproximativ 87 grade(in unitati moderne). Folosind proprietati ale triunghiurilor care conduc la estimari trigonometrice, el a dedus (ca notatia moderna) ca sin 3 grade se afla intre 1/18 si 1/20 , ceea ce a dus la aproximarea sa pentru raportul dintre distantele pana Soare si Luna. Metoda era buna, dar observatia era imprecisa, unghiul corect fiind 89,8 grade.

Primele tabele trigonometrice au fost alcatuite de Hiparh pe la 150 I. Cr.
In locul functiei moderne sinus, el a folosit o marime foarte apropita, care din punct de vedere geometric era la fel de fireasca.Sa ne imaginam ca un cerc cu doua raze intalnindu-se sub un unghi teta.Punctele in care razele intersecteaza cercul pot fi unite printr-o dreapta numita coarda.Ele pot fi considerate de asemenea capetele unei parti a cercului numita arc de cerc.

Daca ti-a placut acest articol, daca doresti sa afli mai multe despre cursurile de dezvoltare personala si meditatii la matematica , cum te pot ajuta si de ce sunt utile , astept un mesaj pe email.:contact@meditatii.eu.
Inscrie-te la newsletter, vei primi informatii utile si oferte speciale, dedicate numai celor care se aboneaza.

„Citat din: Imblanzirea Infinitului de Ian Stewart”

Comments

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Cu Matematica Pas cu Pas invatatul devine mai usor. Scopul nostru este sa ajutam elevii sa isi dezvolte la maximum potentialul, sa le aratam o directie clara spre care sa se indrepte, sa ii incurajam, pregatim si supraveghem, sa cladim relatii sincere cu acestia.
Pe site-ul Matematica Pas cu Pas vor fi in curand disponibile materiale gratuite structurate pe grupe de varste .